miércoles, 4 de junio de 2014

CAVALLET DE MAR

És una de les estranyes criatures que habiten als oceans, de les més misterioses i singulars.
És un peix de color marró fosc molt popular per la seva forma corporal i per la seva manera de moure's, nadanat verticalment, i enroscant la cua al voltant de les plantes per a combatre la corrent. Enlloc de tenir escames, té uns discs d'os sota la pell, i enlloc de boca té una llarga trompa per alimentar-se.

S'alimenta de petits crustacis, petits peixos i de larves aquàtiques. 
Viu en zones entre 5 i 30m de profunditat amb abundància d'algues marines, on s'hi subjecta per poder capturar el seu aliment i evitar ser arrossegat pels corrents marins. 
Pot viure entre 3 i 5 anys, i des de fa molt ha estat pescat amb diferents finalitats, per això és una espècie que cal protegir. Unes  30 espècies de cavallets de mar viuen pels mars tropicals de tot el planeta.

Aquí deixo algunes curiostats interessants d'aquests animals:

  • La femella posa els ous (uns 2000) dins d'una bossa que té el mascle, i aquest es l'encarregat de tancar-la i protegir-la i alimentar a les cries fins que són capaces de viure per elles mateixes. És de les poques espècies en que el mascle fa aquesta tasca.
  • Dediquen molt de temps a atraure a les femelles. El mascle fa voltes al voltant de la femella i estan junts durant dies, fins que la femella li dona els ous per a que ell els fecundi
  • Només el 0,5% de les cries arriba a l'edat adulta. Dels gairebé 2000 que poden nèixer, només molt pocs sobreviuen bastant temps.
  • Mouen l'aleta dorsal 35 vegades cada segon, i tot i això són molt lents, es poden moure uns 150-200cm per hora, a causa de la seva posició vertical i la falta de l'aleta caudal.
  • Són grans depredadores, tot i que són petits són capaços de menjar-se fins a 3000 artèmies (petits crustacis braquiópodes) al dia.
  • No tenen estòmag ni dents, i és la principal causa per la qual mengin tant. Els aliments passen ràpidament pels intestins i han de menjar molt més per obtenir nutrients.
  • Tenen les seves pròpies petjades dactilars, tots són diferents entre ells. Neixen amb unes pertuberàncies al cap anomenades corones que són úniques.
  • Tenen una vista extraordinària i poden moure els ulls de manera independent com els camaleons, fet que els ajuda a caçar
  • Poden canviar la seva pell de color com els camaleons ja que també tenen cèl·lules cromatòfares durant la fase d'aparellament, quan se senten amenaçats o per camuflar-se i escapar dels depredadors.

No hay comentarios:

Publicar un comentario