domingo, 1 de junio de 2014

FOTOSÍNTESIS

Què és la fotosíntesi?
És el procés a partir del qual les plantes produeixen els nutrients que els serviran d'aliment.
Les plantes capten l'energia lluminosa del Sol, gràcies a la clorofil·la, i la usen per transmormar l'aigua absorbida del terra i el CO2 que capten de l'aire a través de les fulls en glucosa i oxigen.

L'energia lluminosa atrapada per la planta i transformada en energia química l'emmamatzemen en glucosa, que és el sucre que actua com a "aliment". L'oxigen va a parar a l'aire, i els sucres es distribueixen per la planta sent el seu aliment.
A través de la respiració, la planta consumeix els sucres alliberant l'energia química que tenen guardada, i la fan servir per mantenir-se vives i crèixer.
La fotosíntesi és essencial per mantenir la vida a la Terra.
Fotosíntesi













El procés de fotosíntesi
Té lloc als cloroplasts, un òrgan que només trobem a les cèl·lules vegetals. Dins d'aquest hi trobem dues zones.
· Un internt format per sacs aplanats (tilacoides) que s'anomena espai tilacoidal. L'energia de la llum solar és capturada per la clorofil·la, un pigment que està a la membrana tilacoidal.
· L'espai interiror que envolta els tilacoides, és l'estroma i està ple de fluid. Allà s'hi produeix la glucosa a partir del CO2.



Els productes 
Els productes de la fotosíntesi són glucosa (aliment de les plantes) i oxigen. L'oxigen és un producte de rebuig alliberat per la planta a través dels estomes. Sense els organismes fotosintètics de les plantes no tindriem suficient oxigen per viure a l'atmosfera.



Els reactius: 
Els reactius en la fotosíntesi són el CO2, l'aigua i la llum solar. La clorofil·la captura capta l'energia del sol, les fulles i els vasos de la tija porten l'aigua des de les arrels fins a les fulles, i el CO2 entra a la fulla des de l'aire a través d'unes obertures o porus anomenades estomes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario